30 Ocak 2011

Mobbing Dilimize Yerleşti " Bezdiri " oldu !

  ‘’İşyerinde  psikolojik şiddet’’ anlamına gelen ‘’Mobbing’’ artık ‘’Bezdiri’’ olarak tanımlanacak. Türk Dil Kurumu, bu konuda inceleme yapan TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonuna bilgi verdi ve ''Mobbing'' olarak anılan tanımın Türkçesinin ‘’Bezdiri’’ biçiminde saptandığını açıkladı.
TBMM’de ‘’Mobbing’’ konusunu inceleyen komisyonun üyesi AKP Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu, bu tanımınTürkçe karşılığı ile ilgili Türk Dil Kurumuna başvurduklarını ve TDK'nın da ‘’Bezdiri'' kelimesini bildirdiğini söyledi. TDK ayrıca mobbingin Türkçe anlamını da ‘’İş yerlerinde, okullarda ve benzeri topluluklar içinde belirli bir kişiyi hedef alıp çalışmalarını düzenli olarak engelleyip huzursuz olmasına yol açmak, yıldırmak, dışlamak ve gözden düşürmek'' olarak açıkladı.
Meclis komisyonuna bilgi veren Mobbing İle Mücadele Derneği Başkanı Hüseyin Gün de, iş yerinde psikolojik şiddete karşı, ilköğretim okullarından itibaren eğitimverilmesini istedi. Gün, mobbing konusunun iş yerlerinin hizmet içi eğitim faaliyetlerine de konulabileceğini söyledi. Gün, iş yerinde psikolojik şiddetin, iş kazaları ve meslekhastalıkları kapsamına alınmasını, şiddet nedeniyle tedavi görenlerin sağlık hizmetlerindeki katkı payından muaf tutulmasını da önerdi.
  Mobbing kavramının hayatımızda geniş yer kaplamasıyla birlikte dilimize de eklenmesi önemini bir kez daha ortaya çıkardığını düşünüyorum.Dilerim bu " bezdiri " faktörüne kimse uğramasın... :)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder