12 Ocak 2011

Eğitimde İzlenen İlkeler


  Şirketlerde belirli zamanlarda ihtiyaca ve amaca göre eğitimler verilmektedir.Söz konusu bu eğitimlere zamanla benimsenen bazı ilkeler yerleşmiştir.


  1. Eğitimde Süreklilik : Sürekli değişen,gelişen çevreye ayak uydurmak ve sürekli eğitim içinde olmak şirketlerin varlığını sürdürmesinde son derece önemli bir etkendir.

  2. Etkin Katılım : Eğitimin başarılı sonuçlar getirmesi için önemli bir faktörde katılımdır.Katılımın etkin olması eğitimin başarısını arttıracaktır.

  3. Eğitimde Fırsat Eşitliği : Eğitimde herkesin yararlanması esastır.Bu nedenle eğitiminin tüm iş görenlere yani en üst kademeden en alt kademeye kadar olan tüm çalışanlara hitap etmesi gerekmektedir.

  4. Eğitimin Yararlılığı : Eğitim,şirket için belirli bir maliyete neden olmaktadır bu nedenle şirket buna karşılık olarak eğitimin verimli geçmesini ve şirkete fayda sağlamasını bekler.Bunun için eğitimi şirketin amaçlarıyla ilişkilendirmek gerekmektedir.Yanlış planlanan,amaca yönelik olmayan bir eğitim fayda sağlamayacağı gibi maliyet kaybına da neden olacaktır.

  5. Eğitimin Planlanması : Eğitimin fayda sağlaması için belirli plan,programlar dahilinde düzenlenmesi gerekmektedir.Eğitimi kimin vereceği,konusu,amacı... belirlenmeli bunlara cevap verir nitelikte olması sağlanmalıdır.Bu nedenle eğitim ihtiyaç analizi yapılmalıdır.

  6. Eğitimcilerin Eğitimi : Eğitimin yarar sağlaması için öncelikle eğitimcinin eğitimli olması gerekmektedir.Konuya hakim olmayan bir eğitimcinin eğitimi yarar sağlamayacağı gibi zarara neden olacaktır.Bu nedenle eğitimcilerin gerekli donanıma sahip olması gerekmektedir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder