Bir iş görüşmesinde nasıl davranmanız ve konuşmanız gerektiğine dair yüzde yüz bir kılavuz yoktur, bu her görüşmeye, pozisyona ve sektöre göre değişir. Ancak gerçek olan şu ki sözlü mesajlar vücut dili, yüz ifadeleri ve ses tonlamalarıyla desteklenir. Kelimeleriniz, fiziksel görünüşünüz ve sesiniz iş görüşmesinde önemli etkenlerdendir. İşte size kariyer koçu Robin Ryan'dan birkaç ipucu:
Heyecanınızla başa çıkın
Önemli olaylar, iyi performans göstermemiz gereken durumlar, hepimizi heyecanlı ve stresli yapar. Biraz heyecan performansınızın gelişmesine yardım eder. Fakat hızlı kalp atışları, yüz buruşturma, titreyen bir ses performansınızı; ve güçlü, kendine güvenen, kontrollü imajınızı olumsuz etkileyecektir. Bundan kurtulmak için görüşmeden hemen önce birkaç derin nefes almak size iyi gelecektir. Gözlerinizi kapatın ve sakinleşmeye çalışın.
Hazırlıklı gelin
Görüşmeden bir gün önce, yanınızda götüreceklerinizi hazırlayın. Her zaman yanınızda fazladan özgeçmişinizi de götürün. Özgeçmişinizdeki referansların güncel ve doğru olduğuna emin olun. İşinizle ilgili göstermeniz gereken örnekler varsa yanınıza almayı unutmayın. Görüşme sırasında soracaklarınızı da bir liste haline getirebilirsiniz. Gitmeden önce mutlaka yol tarifini almış olun, eğer daha önce gitmediğiniz bir yerse evden mutlaka erken çıkın. Görüşmeye geç kalmak kaçınılması gereken en büyük hatalardan biridir.
İlk izlenim önemli
Siz "Merhaba" demeden önce iş görüşmenizi yapan kişi sizin görünüşünüzü, temizliğinizi, tarzınızı gözden geçirip şirketi temsil edecek biri olup olmadığınıza karar verir.
Her ne kadar günümüzde artık şirketler artık kıyafet konusunda daha rahat davransa da kıyafetlerin seçimi ve temizliği hala büyük önem taşıyor. İş görüşmesine giderken formal bir kıyafet, mümkünse takım elbise seçin. Görüşme yaptığınız kişiyi sıcak bir şekilde selamlayın ve sıkı bir şekilde tokalaşın. Bunlar ilk izlenimde büyük önem taşır.
Sözsüz iletişim
İçten bir gülümseme sıcak ve kendine güvenen bir mesaj verir. Göz kontağı kurmak, İnsan Kaynakları uzmanlarının en çok dikkat ettiği noktalardan biridir. Verdiğiniz mesajın ve anlattıklarınızın doğru ve inanılır olması hayati önem taşır.
Destekleyici belgeler getirin
İş görüşmesinde anlattıklarınızı belgelerle desteklemeniz söylediklerinizin inandırıcılığını arttıracaktır. Bu tabii ki her sektör ve her pozisyon için mümkün değildir ancak daha önceki çalışmalarınızı getirebiliyorsanız, işi gerçekten yapabileceğinize dair kanıtlar sunabilirsiniz.
Dinleyin
İş görüşmenizi gerçekleştiren İnsan Kaynakları uzmanı için en çok sıkıntı yaratan şeylerden biri sorduğu soruların anlaşılmamasıdır. Bu nedenle karşınızdakini dikkatlice dinleyin.
ve unutmayın eğer iş görüşmesine hazırlanıp gittiyseniz ve kendinizi doğru bir şekilde ifade ettiğinize inanıyorsanız, bırakın her şey oluruna varsın.Şöyle düşünün : kaybedecek neyiniz var ki (: Başarısız da geçse her mülakatın kişiye kattığı önemli bir katkı vardır...
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder