Son günlerde adını sıkça duymaya başladığımız bir kavram olan mobbing, iş yerinde duygusal taciz anlamına gelen İngilizce bir terimdir. . Mobbing kelimesi Latince kökenli olup, bir kimseyi sıkıştırmak, bunaltmak ve taciz etmek anlamındadır. Kelime işyerlerinde bazen bir kişinin, bazen bir grubun, bir çalışan üzerinde uzun bir süreli, yani aylar ve yıllar boyu, sistematik bir baskı uygulaması durumunu açıklamak üzere kullanılmaktadır.[1]
Mobbing kavramının Türkçe karşılığına baktığımızda ise duygusal yıldırma,duygusal taciz,zorbalık gibi kavramlarla adlandırılsa da genelde "duygusal taciz" olarak kullanılmaktadır.Günümüzde maalesef çok sık karşılaşılan bir durum olan mobbing kavramını çalışanlar yaşamalarına rağmen ne olduğunu bilmedikleri ve haklarını öğrenmedikleri için bu durum karşısında sessiz kalmaktadırlar.İş yerinde yapılan ve kişiyi aşağılayıcı,itibarına zarar veren,ima,alay hatta psikolojik sorunlara neden olan bu durum işçinin iş yaşamından uzaklaşması için işveren tarafından gerçekleştirilen yıldırma politikaları olarak tanımlanabilir.
Bilimsel olarak Duygusal tacizin aşamaları aşağıdaki biçimde sıralanmaktadır.
1. Aşama: Anlaşmazlık
Kritik bir olayla, bir anlaşmazlıkla, karakterize edilir. Henüz mobbing
değildir fakat mobbing davranışına dönüşebilir.
2. Aşama: Saldırgan Eylemler
Saldırgan eylemler ve psikolojik saldırılar, mobbing dinamiklerinin
harekete geçtiğini gösterir.
3. Aşama:Yönetimin katılımı
Yönetim, ikinci aşamada doğrudan yer almamışsa da, durumu yanlış
yargılayarak bu negatif döngüde işin içine girebilir.
4. Aşama: Zor veya akıl hastası olarak damgalanma
Bu aşama önemlidir. Çünkü, kurbanlar zor, problemli veya akıl hastası olarak
damgalanırlar.
Yönetimin olaylara ilişkin yanlış yargısı ve sağlık uzmanları, bu negatif döngüyü hızlandırır. Hemen her zaman, bunun sonunda, işten kovulma veya zorunlu istifa vardır.
5. Aşama: İşine son verilme
Bu olayın sarsıntısı, travma sonrası stres bozukluğunu tetikler. Kovulmadan
sonra, duygusal gerilim ve onu izleyen psikosomatik hastalıklar devam
eder, hatta yoğunlaşır. [2]
şekilde aşamaları ile sıralayabildiğimiz bu kavram yaygın olarak görülen bir duruma dönüşmüştür.
İsveç’te yılda 154.000, Almanya’da 800.000 kişi işyerindeki duygusal taciz yüzünden ciddi şekilde hastalanmaktadır. A.B.D.’de ise bu rakamın yılda 4 milyon kişi olduğu tahmin edilmektedir.Bu derece ciddi olan bu durum karşısında hukuki olarak da gerekli kanunlar eklenmiş,duygusal tacize uğramış çalışanların açtığı davalar karşısında yüklü tazminatlar da uygulanmıştır.
Yardımcı kaynaklar :
Av.Ayşe ALTIPARMAK /Mülkiyeliler Dergisi yazısı
www.mobbingturkiye.com
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder