Gelişen dünya ve iş hayatında zamanın önemi iyice artmıştır.Yapılacak işler çoğalmış ancak zaman kısıtlı hale gelmiştir bu nedenle zamanı verimli kullanma durumu herkesi strese maruz bırakmaktadır.
Stres mülakatları şirketlerce genelde uygulanan bir mülakat tekniğidir.Genellikle pozisyonun ne olduğuna bağlı olarak yapılabilir.Mesela yatırım bankacılığı,pilot,polis memuru,hava trafik kontrolörlüğü,brokerlık,özel askeri işler,bazı satış işleri gibi işlerde çalışmaya adaysanız belki bir gün sizde bu mülakatın bir parçası olabilirsiniz... :)
Adı üzerinde stres mülakatları,adayın stresli bir ortamında nasıl tepki vereceği,stresini nasıl kontrol edeceğini görmek için yapılmaktadır.Burada varsayım,stres mülakatında diğer adaylardan daha başarılı olan adayın gerçek iş yaşamında da stres yönetimi konusunda başarılı olacağıdır.
Stres mülakatında olduğunuzu anlamanız için şimdi kullanılan bir kaç tekniğe bakalım :
- Bekleme odasında bir saat kadar bekletiliyorsanız,
- Mülakatçı sizinle ilgilenmiyor sanki yapmak zorunda olduğu için zoraki bir tavır sergiliyorsa (hatta dergi,gazete bile okuyabilir (: ) ,
- Beklemeniz için bir odaya alındıysanız ve oturmanız için bir sandalye dahi yoksa,
- Birden fazla mülakatçının olması durumunda ardı ardına sorular soruluyor,cevabınız bitmeden başka bir soru yöneltiliyorsa,
- Mülakatçı sizi geçmişiniz ve aldığınız eğitimler hakkında eziyor ve dalga geçiyorsa,
- Size yöneltilen soruların cevaplarından tatmin olunmamış gibi görünüyorsa,
- Hatta mülakatçı uyuma numarası bile yapıyorsa :)
DİKKAT ! Stres Mülakatındasınız.
Peki ne yapmalısınız ??
- Kendinizi kontrol edin
- Sakinliğinizi koruyun ve yavaşlamaya çalışın
- Kibar,nazik olmaya özen gösterin ( ne kadar istemeseniz de (: )
- Gülümseyin (tüm mülakat boyunca manasız olarak değil burada ki gülümsemek..(: )
- Eğitiminiz ile bir dalga söz konusu ise "Ben bu seviyeye kadar geldim,başka bir düzey bekliyor olabilirsiniz,yükselmeye,gelişmeye gayret göstereceğim..." gibi cümleler kullanın
- Ya da uyuma numarası yapıyor ise bir kağıda "sizinle tanışmaktan şeref duydum." yazabilirsiniz.
Stres mülakatlarında dikkat edilmesi gerekilen bir durum ise mülakatçının,mülakat bittikten sonra adayın bir stres mülakatında olduğunu söylemesi ya da bariz şekilde belirtmesi gerekmektedir.Aksi halde kişilerde psikolojik sorunlar,iş hayatı korkusu,kendini yetersiz görme gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
Unutmayın ki bir stres mülakatında iseniz bu sizin için avantaja dönüşebilir.Mimikleriniz,jestleriniz,duruşunuz,konuşmanızla mülakatçıyı etkileyin.Ona bu mülakattan başarılı çıkabileceğinizi gösterin...Bunu yapabilirsiniz. :)
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder